jun
4

Basis Cursus voor Photoshop 6

Basis Cursus voor Photoshop 6

Je hebt Photoshop opgestart voor de eerste keer, maar wat nu? wat betekenen al die dingen in je scherm? In deze beginners cursus maken we je vertrouwend met de belangrijke onderdelen van Adobe Photoshop

De werkomgeving:
als je voor de eerste keer Photoshop opstart is het verstandig om je eerst een beetje te oriënteren wat de basis dingen inhouden.


Allereerst is er natuurlijk je Menubar:

Deze balk bevat alle belangrijke functies van photoshop. Als je een hoofdmenu opent, komt er een submenu tevoorschijn waarin weer legio mogelijkheden worden opgesomt. Achter sommige opties staat een klein zwart pijltje , dat wil zeggen dat er NOG een submenu verborgen is!

Achter sommige opties staat nog een sneltoets vermeldt (bijv. Ctrl + C voor Copy), en soms staan er 3 puntjes achter een optie. Dit wil zeggen dat er een apart venster wordt geopend (een zgn. Dialog Box) waarin je je instellingen in kan voeren en bewerken.

Een handigheidje is dat je op de titlebar van je geopende document met je rechtermuisklik een submenu kunt openen met de belangrijkste bewerkingen!

Helemaal onderin je scherm vind je de zogenaamde Statusbar. Hierin kun je veel waardevolle informatie over je document vinden.

Helemaal links vind je de waarde van het percentage waarop je je afbeelding aan het bekijken bent. (in ons geval dus 100%)
Rechts daarvan staat (in dit geval) hoe groot ons document is.
Deze informatie is weer te veranderen door op het zwarte pijltje ernaast te klikken, je kunt dan kiezen uit de volgende opties:


Document Sizes:
Het linker getal geeft de bestandsgrootte aan als het gehele document gecomprimeerd is (als er 1 laag van is gemaakt dus) Het rechter getal geeft de bestandsgrootte van het photoshop document met alle lage (ongecomprimeerd)

Document Profile:
In welke kleurmodus is het document gemaakt? (rgb, cmyk, grayscale)

Scratch Sizes:
Wat is de groote van je werkschijf (Linker getal wat in gebruik is, rechter getal de totale grootte)

Efficiency:
Dit laat zien hoe efficient photoshop werkt. Het laat een percentage zien van de tijd dat het werkelijk bezig is met het uitvoeren van een opdracht ipv. het schrijven naar de werkschijf. Als de waarde minder dan 100% is, dan gebruikt Photoshop dus zijn werkschijf en zal langzamer worden.

Timing:
Hoe lang heeft het geduurd om de vorige handeling te voltooien?

Current Tool:
Welke tool is op dit moment in gebruik?

Hetgene wat natuurlijk meteen opvalt zijn de vele paletjes en de toolbox die vol staat met allerlei kleine icoontjes.

De Toolbox wordt uitgebreid behandeld (incl. Alle Tools!) in deze tutorial:
Tools Overzicht

Een erg handige tutorial om ook goed te bekijken is de Vertalingen-tutorial:
Vertalingen

En last but not least alle Filters op een rijtje:
Alle Filters op een rijtje

1 reactie op “Basis Cursus voor Photoshop 6”

  • Ik zal binnenkort de basiscursus updaten naar de meest recente versie van Photoshop.

Laat een reactie achter