feb
25

Basisbeginselen voor het schieten van een filmpje

Basisbeginselen voor het schieten van een filmpje

Wat heb je nodig om een klein filmpje te schieten?  Waarmee maak je de eindmontage heel erg blij en welke shots kun je gebruiken om je film net dat stukje interessanter te maken. Experimenteer ook gewoon veel en zorg dat je veel beeldmateriaal hebt. Een mislukte take kan misschien toch nog ergens bruikbaar voor zijn!
Op z’n minst heb je 3 shots nodig voor het filmen van een handeling, deze zijn:

 1. Een Master shot van de persoon die bezig is met zijn actie
 2. Een shot van het gezicht van de persoon
 3. Een close-up van de actie

Tips voor het schieten van een filmpje

 • Als je een activiteit filmt die herhaald kan worden (bv een actie met acteurs), is het verstandig om de hele actie te filmen. Zo heb je in ieder geval backup-materiaal mochten de rest van de shots mislukken. Dit maakt het ook makkelijker voor de eindmontage, omdat je altijd genoeg materiaal hebt om op terug te vallen.
 • Het Mastershot moet groot genoeg zijn om de hele actie te kunnen overzien. Closeups kun je later filmen
 • Als je wat meer ervaring hebt in het filmen van een film, hoef je natuurlijk niet de gehele actie te filmen, maak kun je de actie tussentijds stoppen om een closeup te nemen. Doe dit wel met een zeker overlap, zodat de montage het goede knip-punt kan bepalen.
 • Let altijd goed op wat er gebeurt in het shot, vooral op wat de personen doen in de actie. Als een persoon bijvoorbeeld met de linkerhand de telefoon oppakt, en heeft hem later in een closeup in de rechterhand, kan dat erg storend zijn en amateuristisch overkomen.
 • Zorg dat de eindmontage genoeg keuze heeft uit verschillende shots. Er is niets zo vervelend als niet genoeg bruikbaar beeldmateriaal.
 • Probeer ook de volgende shots in je arsenaal op te nemen:
  - Camerahoek (Totaalshot, Mediumshot, Closeup, enz)
  - Camerapositie (over de schouder, profiel, portret)
  - Camerahoogte (vogelperspectief, kikkerperspectie, ooghoogte)
 • Over het algemeen is een shot minimaal 4 seconden, maar je moet genoeg beeldmateriaal hebben om in de eindmontage niets tekort te komen. Probeer dus shots van minimaal 10 seconden te filmen!
 • Probeer altijd de gehele actie te filmen. Bijvoorbeeld: de telfoon is in beeld, daarna komt de hand in beeld om de hoorn op te pakken, dan legt de hand de hoorn weer nee en verdwijnt de hand weer uit beeld, hou het beeld nog even vast en klaar is je shot. Nu kun je in de eindmontage altijd nog kiezen waar je eventueel de film wilt knippen.
 • Probeer NOOIT over de as te te gaan. Bedenk waar de actie plaatsvindt en blijf aan die zijde. Denk bijvoorbeeld aan een voetbalwedstrijd….Als de totaalshots ineens van de andere kant van het stadion worden gefilmd, rent Ajax ineens de andere kant op om te scoren!
 • Denk ook aan het filmen van cut-aways. Dit zijn opnames die iets laten zien van het onderwerp waar over gesproken wordt, of waarin de actie plaatsvindt. Bijvoorbeeld een knopje dat wordt ingedrukt.
 • Shots van de gezichten van de mensen in de actie zijn heel erg belangrijk. Deze kun je nml. altijd overal gebruiken, ook als je toevallig een stukje film tekortkomt om een mooie montage te maken.
 • Als een persoon in de film erg geconcentreerd bezig is, probeer dan een Extreme Closeup te maken. De persoon beweegt waarschijnlijk niet veel en is altijd erg mooi om te gebruiken.
 • Laat de persoon in de actie in beeld komen, en ook weer uit beeld verdwijnen. Laat dit door de persoon zelf doen en niet door panning of zooming. Dit zorgt voor een soort van visuele compleetheid. Als de persoon zelf uit beeld loopt, kun je hem in een ander shot op een andere lokatie nml. weer IN beeld komen laten lopen/vliegen, enz. Dit verstoord het beeld van continuiteit niet!

Laat een reactie achter